Verlichting aanleggen: led downlight

LED downlight

LED downlight is LED verlichting die speciaal gemaakt is voor plafonds en stralen hun licht naar beneden. Vaak bestaan LED downlight lichtsystemen uit meerdere lampen eventueel met een accu die op het stroomnet aangesloten moeten worden. Als je dus een nieuw plafond wilt installeren en er LED downlight in wilt plaatsen moet je daar met de installatie rekening mee houden. Je moet in de plafondplaten gaten boren waar de lampjes in geborgen kunnen worden. Vaak wordt de accu ook op het plafond zelf gezet, zodat je er niets meer van weer ziet. Een mooi afgewerkt plafond met LED downlight ziet er strak uit en omdat het LED verlichting is, verbruik je ook niet veel stroom. In veel gevallen is de verlichting ook nog voorzien van een dimmer, zodat je de gewenste lichtsterkte zelf kunt bepalen. 

Wat is LED verlichting

Vele decennia lang was de gloeilamp de standaard. De gloeilamp bevat een gloeidraad. Wanneer de lamp voorzien werd van stroom werd de gloeidraad warm en bracht verlichting voort. Het nadeel hiervan is dat de gloeilamp enorm heet kon worden, maar deze hitte niet gebruikte. De hitte kwam gewoon vrij in de ruimte. Met de uitvinding van meer geavanceerde lampen werd de gloeilamp niet als duurzaam meer gezien, wat er toe leidde dat de Europese Unie de verkoop van gloeilampen in 2009 verbood.  Een goede vervanger voor de gloeilamp is de LED lamp. In tegenstelling tot de gloeilamp, waarbij zo'n 10% van z'n energie in licht wordt weergegeven is dat bij de LED lamp zo'n 50%. De gloeilamp kon gemiddeld ongeveer 1000 uren meegaan, terwijl dit bij de LED lamp ongeveer 50.000 uren is. Hierdoor is de LED lamp vele malen duurzamer dan de gloeilamp. De LED lamp word daarentegen ook bijna niet warm en is bestand tegen trillingen en schokken. Een gloeilamp zou al snel stuk gaan. 


Technische specificaties van LED verlichting

LED verlichting werkt geheel anders dan een simpele gloeilamp. LED verlichting is afhankelijk van enkele factoren, zoals de stralingshoek, de lichtstroom, de lichtsterkte en de kleurweergave. Lichtstroom is de mate van de totale energie die een LED lamp kan uitzenden en wordt weergegeven in lumen. Hoeveel vermogen per stralingshoek de LED lamp uitzendt bepaald de lichtsterkte oftewel de helderheid van de LED lamp. De eenheid waarmee de lichtsterkte wordt uitgedrukt is millicandela (mcd). Hoe kleiner de stralingshoek van de lamp is hoe sterker het licht. Dan is er nog de kleurweergave. In het begin waren er nogal klachten over het koele licht dat een LED lamp voortbracht, maar dat is inmiddels verleden tijd.

Op zoek naar led downlight als sfeerverlichting, kijk dan eens bij LED-Power.nl.


Delen