Kachels

Als de herfst en de winter aanbreken en de temperaturen dalen, dan is het prettig om thuis de boel prettig te kunnen verwarmen. Met name als er sprake is van vorst is het verwarmen absolute noodzaak. Natuurlijk zijn de meeste huizen aangesloten op een cv ketel, waarmee warmte wordt geproduceerd door de aanzuiging van schone lucht en dit te mengen net gas. Andere huishoudens of bedrijven zijn aangesloten op de zogenoemde 'stadverwarming'. Deze warmte is afkomstig van fabrieken die deze zogenoemde 'restwarmte' over hebben. Via een een buizenstelsel onder de grond wordt deze warmte verdeeld over de aangesloten huishoudens of bedrijven. Maar er zijn ook andere manieren om je huis te laten verwarmen door Lemmerlijn Sfeer en Warmte, manieren die wellicht zelfs wat meer charme hebben dan de eerder genoemde manieren.  

Houtkachel

Zo is een houtkachel een goede manier om je huis te verwarmen. Meestal heeft de kachel een gesloten systeem. Dit wil zeggen dat de haard afgesloten is door een deurtje van glas, waar doorheen gekeken kan worden naar het vuur. Aan de achterland zit een buis die is aangesloten op de schoorsteen. Onder het haardvuur zit een opvangbak voor de as die vrijkomt bij het verbranden van het hout. Op de kachel zelf zitten door middel van schuifmechanismen regelaars om de warmte in diverse hoeveelheden tegelijk vrij te laten komen. Is het nog niet warm genoeg, zet je de regelaar wat hoger waardoor er sneller en meer warmte de kamer binnenkomt. Het voordeel van een houtkachel laat zich in zekere zin wel raden: geen kosten aan gas of electriciteit. Wel zal er, om de warmte te genereren en constante toevoer van hout vereist zijn. Dit hout is verkrijgbaar in bijvoorbeeld bouwmarkten. Het kan ook kostenneutraal. Sprokkel hout in een nabij gelegen bos of park.   

Allesbrander

Een allesbrander laat in zijn benaming zijn functie al doorsijpelen. Een allesbrander kan in principe alle materialen die erin worden gestopt verbranden. Denk hierbij dus aan het eerder genoemde hout, maar hiernaast dus ook bijvoorbeeld kunststof materialen, plastic enzovoorts. Een allesbrander heeft qua materiaal een duidelijk andere constructie dan bijvoorbeeld een houtkachel. Hij is erop berekend, in tegenstelling tot de houtkachel, om veel hogere temperaturen te verduren als gevolg van het verbranden van alle diverse materialen. Ook de samenstelling van de schoorsteen dient hiervoor speciaal aangepast te worden of reeds te zijn.   

Electrisch

Een electrische kachel is ook een oplossing. Veelal worden ze gebruikt in kleine kamertjes, waar ze maar eventjes worden gebruikt. Het voordeel van deze kachels is dat ze snel warm zijn en goed verwarmen, het nadeel echter is het grote verbruik van electriciteit, waardoor de rekening snel stijgt. Een gemiddele kachel verbruikt al snel 2000 watt of meer.


Delen