Zorgeloos tuinplezier met een vakkundige hovenier!

Voor sommige werkzaamheden in de tuin heb je een vakman nodig, omdat je ofwel de tijd niet hebt, de tuingereedschappen ontbreken of het is gewoon te veel of fysiek te zwaar werk. Wanneer de eigen tuin niet langer meer wordt beschouwd als een plaats van ontspanning, maar te vaak gezien wordt als een last, zoek dan naar een vakkundige hovenier, bijvoorbeeld Comfortuin.

Wat zijn typische taken in de tuin?
Voordat de tuin volledig overgroeid raakt, dient je tijdig een tuinhulp in te schakelen zodat het achteraf niet te duur wordt. Uiteraard verschillen de behoeften qua opdracht en regelmaat. In het voorjaar zal een tuinier onder meer graven en planten, zaaien en bomen, struiken en heggen snoeien. In de zomer maken grasmaaien, wieden en water geven deel uit van de dagelijkse tuinroutine. Ook de fruitoogst is veel werk. In september beginnen de voorbereidingen voor de herfst al, er moeten bijvoorbeeld bomen gekapt worden. De bladeren worden geharkt en er worden heesters en vaste planten geplant voor volgend jaar.

Sommige mensen laten enkel een hovenier komen enkel komen voor het scheren van de haag, of voor het onderhoud tijdens een vakantiereis. Ook het gedeeltelijk of volledig laten aanleggen van tuin, een boomgaard, een vernieuwde oprit, kan je uitbesteden. Vraag steeds een offerte zodat je de kosten vooraf kan inschatten.

Hoeveel kost het inhuren van een tuinman?
De kosten hangen uiteraard altijd af van welke werkzaamheden de hovenier geacht wordt uit te voeren. De belangrijkste focus van de tuinbouwactiviteiten zijn tuinonderhoud, planning en advies en tuinontwerp.

Tuinonderhoud
Wat tuinders vooral doen is het uitvoeren van een regelmatig terugkerend onderhoud. Denk hierbij het inzaaien, maaien en verticuteren van het gras maar ook aan het verzorgen van struiken en bomen, het planten van nieuwe planten en het aanleggen van perken. De klus is vaak snel geklaard omdat een vakkundige hovenier het nodige werkmateriaal heeften ook het tuinafval meeneemt. Deze klussen worden meestal per uur betaald.

Planning en advies
Als het gaat om de ecologisch en visueel verantwoorde inrichting van een tuin, is de vakkundige hovenier zeker de beste contactpersoon. De tuinier kent de levensvoorzieningen van een plant en zal ook rekening houden met de bodemgesteldheid. Landschapsarchitecten maken hiervoor vaak de plannen, de tuiniers voeren uit.

Tuinontwerp
Afhankelijk van persoonlijke wensen zijn er zeer verschillende inrichtingsmogelijkheden voor een tuin. Dit kan variëren van een eenvoudige cottage-tuin tot een moestuin tot een weelderige Engelse tuin. Het kostenplaatje hangt af van veel factoren zoals de omvang van het werk, de materialen en de werkuren.


Delen