Tegels en interieur: wandtegels kopen

5 Dingen die je moet weten over wandtegels voordat je ze koopt

Met zoveel verschillende wandtegels op de markt lijkt het gemakkelijk om een look te vinden die je leuk en betaalbaar vindt. Zorg er toch voor dat je alle opties in overweging neemt voordat je wandtegels koopt. Ik geef je graag mee wat je moet overwegen voordat je de sprong waagt om nieuwe wandtegels te kopen.


Kies een stijl die past in jouw woning

Je kunt wandtegels kopen in verschillende vormen, maten en materialen. Het is belangrijk om een soort te kiezen die past bij de stijl en de functie van de kamers die je wil betegelen, evenals bij jouw budget. Keramische en porseleinen tegels zijn vaak een betaalbare oplossing. Ze zijn ook populaire omdat ze gemakkelijk te installeren en te onderhouden zijn. Glazen tegels zijn ook onderhoudsarm en zien er fantastisch uit, maar ze zijn vaak duur, net zoals veel natuursteen waaronder leisteen, marmer en kalksteen. Deze zijn niet alleen duurder maar ze vragen ook meer onderhoud.


Denk goed na voordat je je mozaïeken kiest

Mozaïektegels zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen en zijn ideaal voor een muur of spatscherm, maar ze zijn zelden goedkoop. Ze zijn ook soms moeilijk te onderhouden, afhankelijk van de ruimte waar ze geïnstalleerd zijn. De vervuiling van de voegen kan een probleem vormen omdat er zoveel meer voeglijnen zijn in vergelijking met grotere tegels. Zo zijn ze niet de meest praktische opties als achterwand voor een kookruimte.


Wandtegels kopen in de winkel of online?

Als je online wandtegels koopt die je niet persoonlijk gezien hebt, zorg dan dat je eerst een voorbeeld krijgt. Als je direct alles bestelt, zou het kunnen dat je tegels krijgt die je niet leuk vindt en die duur zijn om terug te sturen. Misschien is het beter om wandtegels te kopen in de winkel. Het voordeel van wandtegels kopen in de winkel is dat je ervoor kunt zorgen dat alle tegels uit dezelfde batch komen. Op die manier ben je zeker dat ze exact dezelfde kleur en afwerking hebben.


Doe de juiste berekeningen

Om het vereiste aantal tegels te berekenen, vermenigvuldig je de lengte met de hoogte van elke te betegelen muur of deelmuur, min de oppervlakte van de deuren, ramen, enzovoort. Je telt alles samen en neemt een marge van ongeveer tien procent voor breuk of verlies bij het versnijden. De meeste wandtegels kun je kopen per vierkante meter maar ze worden ook soms per stuk verkocht. Zelfs dan moet de verkoper je vertellen wat de prijs per vierkante meter is. Dit is de eenvoudigste manier om de kosten te berekenen.


Denk aan mogelijke verborgen kosten

Vergeet niet om rekening te houden met de kosten van tegellijm en voegmortel en gereedschappen. De lijm en de voegmortel moeten geschikt zijn voor de ruimte waar je de tegels gebruik. Sommige tegels hebben speciale lijm nodig hebben als ze bijvoorbeeld in een badkamer of douche gebruikt worden. De voegen kunnen bijna net zo stijlvol zijn als de wandtegels zelf, omdat de kleur van de voeg een groot verschil kan maken voor de afgewerkte look. Wanneer je wandtegels koopt, mag je de kleur van de voegen zeker niet als een bijzaak zien.


Delen